Aktualności
Letnia Biesiada Rycerska – Bitwa na trzy patelnie!
16-go lipca dziedziniec zamku Krzyżtopór stał się miejscem nie tylko rycerskich potyczek ale również kulinarnej bitwy na trzy patelnie. Przybyli goście mogli zasmakować rycerskiej kuchni, odwiedzić rycerskie obozowisko, spróbować swoich sił w walce oraz poznać kulinarne ciekawostki kuchni polskiej.
Imprezę plenerową poprowadziła Drużyna Eventów Historycznych SARMATA z Baranowa Sandomierskiego, która w klimacie XVII-wiecznych rycerskich biesiad rozpoczęła pokazy walk oraz potyczek. Chętni mogli podziwiać pokazy tańca, skorzystać z rycerskiej przymierzalni czy powalczyć w konkurencjach turniejowych. W tym samym czasie na zamkowym dziedzińcu trójka kucharzy – finalistów MasterChefa Klaudia Budny, Mariusz Szwed oraz Artur Sarnek na trzech dużych patelniach toczyli pojedynki na najlepsze smaki. Turyści mogli skosztować gulaszu staropolskiego, orientalnej zupy z owocami morza oraz gulaszu z dzika. Pojedynek był bardzo wyrównany a przygotowane potrawy oceniali zgromadzeni licznie turyści. W kulinarnym ringu odbył się również konkurs, w którym nagrodą była Srebrna Chochla Krzyżtoporskiej Kuchni. Konkurs przeprowadzili kucharze oraz Bractwo Rycerskie. Zdobywczyni głównej nagrody wykazała się dużą wiedzą i znajomością kuchni nie tylko dworskiej ale również europejskiej. Po zamkowych komnatach roznosił się zapach gotowanych potraw, pogoda sprzyjała biesiadowaniu a rycerstwo zapraszało do wspólnej zabawy. Wszystko to sprawiło że Letnia Biesiada Rycerska była niezwykle udana.